Lyrisch Stoofperen
Gestoofde peren in kruidige rode wijnsiroop
Een klassiek herfst- of wintertoetje met een elegante twist. Zacht gegaarde peren in rode wijn met verwarmende specerijen en een vleugje rozemarijn. Heerlijk met een bol ijs en wat knapperig amandelschaafsel erover.
Voorbereidingstijd 15 uur uur
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
- 8 peren bij voorkeur handperen, stevig en rijp
- 300 ml fruitige rode wijn
- 400 ml water
- 200 g kristalsuiker
- 5 zwarte peperkorrels
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 kaneelstokje
- 8 kardemompeulen gekneusd
- 2 el amandelschaafsel
Stap 1: Peren pocheren
Schil de peren, maar laat de steeltjes eraan zitten – dat ziet er straks mooi uit.
Doe de rode wijn, het water, suiker, peperkorrels, rozemarijn, kaneelstokje en kardemom in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Leg de peren erin en laat ze 45 tot 60 minuten zachtjes garen op laag vuur. Laat daarna nog 10 minuten afkoelen in het vocht.
Stap 2: Amandel roosteren