Begin met het rullen van het gehakt in een grote pan. Bak het echt goed bruin – dat geeft straks veel smaak. Haal het vlees daarna uit de pan, maar laat het vet lekker zitten: dat gebruiken we weer.
In dezelfde pan fruit je de ui en knoflook tot ze goudbruin zijn, dit duurt een minuut of 8. Dan gaan de wortel en bleekselderij erbij. Nog eens 8 minuutjes bakken.
Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit een paar minuten meebakken. Doe de suiker erbij om de zurigheid wat af te zwakken. Heb je liever geen suiker? Honing kan ook, of je laat het gewoon weg.
Kruiden erbij (tijm, oregano, rozemarijn – wat je maar in huis hebt) en die bak je nog een minuut of 2 mee.
Dan gaan de bliktomaten, passata, rode wijn en melk erbij. Als laatste roer je de miso of bouillonblokjes erdoor. En geen zorgen: de alcohol uit de wijn kookt volledig weg, dus het is helemaal kindproof.
Doe het gehakt terug in de pan en laat het geheel lekker lang pruttelen. Ik zet het gerust een uur of 12 op het vuur – hoe langer, hoe lekkerder. Wordt het tussendoor te droog, dan giet ik er wat water bij.
Notities
Voor een vega variant raad ik aan om vega gehakt te kopen en aan het einde van de 12 uur toe te voegen voor de tijd op de bereidingsweize