Overhellen Tom Kha Kai
Thaise kippensoep met kokos, citroengras en oesterzwammen
Fris, romig, kruidig en net pittig genoeg. Deze soep zit bomvol smaak door het citroengras, kokosmelk en een vleugje vissaus. Comfort food met een Aziatische twist – snel gemaakt, lekker licht en perfect als voorgerecht of doordeweekse maaltijd.
Ingrediënten
- 500 ml kippenfond uit pot
- 250 g scharrelkipfilet
- 3 stengels citroengras
- 2 sjalotten
- 1½ tl gemalen laos
- 400 ml kokosmelk
- 1½ el vissaus
- 2 tl kokosbloesemsuiker
- 1 rode peper
- 150 g oesterzwammen
- 7,5 g verse koriander
- 2 limoenen
Instructies
Stap 1: Bouillon opzetten
- Breng de kippenfond aan de kook in een ruime pan. Snijd de kipfilet in blokjes van zo’n 2-3 cm en voeg toe aan de hete bouillon.
Stap 2: Aromaten toevoegen
- Snijd het citroengras in stukken van ongeveer 4 cm (verwijder de harde onderkant en buitenste schil). Snijd de sjalotten in dunne partjes. Voeg citroengras, sjalot en gemalen laos toe aan de pan. Laat dit 20 minuten zachtjes koken met de deksel schuin op de pan. Schep af en toe het schuim weg met een lepel.
Stap 3: Kokos en groenten erbij
- Voeg na 20 minuten de kokosmelk, vissaus en kokosbloesemsuiker toe. Snijd de rode peper in schuine dunne ringetjes (zonder zaadjes als je het minder pittig wilt). Scheur de oesterzwammen in grove stukken en voeg samen met de peper toe aan de soep. Laat nog 5 minuten zachtjes mee verwarmen.
Stap 4: Afmaken en serveren
- Pers 1 limoen uit en voeg het sap toe aan de soep (ongeveer 2 eetlepels). Breng eventueel extra op smaak met een beetje vissaus. Hak de koriandersteeltjes grof en houd de blaadjes heel.
Notities
Voor een vega variant vervang ik de kip door groente dumplings en kippenfond door groentebouillon! Voeg dan de dumplings een paar minuten voor einde toe!