Lyrisch Bolognese saus

Lyrisch Bolognese saus

De Bolognese saus voor de vulling van de Dobber Lasagne
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 12 Personen

Ingrediënten
  

  • 750 g half-om-half gehakt
  • 5 uien fijngesneden
  • 1,5 bol knoflook fijngehakt
  • ½ bos bleekselderij stengels fijngehakt
  • 5 wortels fijngehakt
  • 2 blikjes tomatenpuree 65 g per blikje
  • 2 eetlepels suiker of een beetje honing
  • 2 eetlepels gedroogde kruiden bijv. tijm, oregano, rozemarijn
  • 1,5 eetlepel miso of 4 bouillonblokjes
  • 2 blikken tomaten 400 g per blik
  • 500 ml passata di pomodoro
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 100 g geraspte oude kaas

Instructies
 

  • Begin met het rullen van het gehakt in een grote pan. Bak het echt goed bruin – dat geeft straks veel smaak. Haal het vlees daarna uit de pan, maar laat het vet lekker zitten: dat gebruiken we weer.
  • In dezelfde pan fruit je de ui en knoflook tot ze goudbruin zijn, dit duurt een minuut of 8. Dan gaan de wortel en bleekselderij erbij. Nog eens 8 minuutjes bakken.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit een paar minuten meebakken. Doe de suiker erbij om de zurigheid wat af te zwakken. Heb je liever geen suiker? Honing kan ook, of je laat het gewoon weg.
  • Kruiden erbij (tijm, oregano, rozemarijn – wat je maar in huis hebt) en die bak je nog een minuut of 2 mee.
  • Dan gaan de bliktomaten, passata, rode wijn en melk erbij. Als laatste roer je de miso of bouillonblokjes erdoor. En geen zorgen: de alcohol uit de wijn kookt volledig weg, dus het is helemaal kindproof.
  • Doe het gehakt terug in de pan en laat het geheel lekker lang pruttelen. Ik zet het gerust een uur of 12 op het vuur – hoe langer, hoe lekkerder. Wordt het tussendoor te droog, dan giet ik er wat water bij.

Notities

Voor een vega variant raad ik aan om vega gehakt te kopen en aan het einde van de 12 uur toe te voegen voor de tijd op de bereidingsweize