
Karmeliet Stoof
Stoofvlees voor de winterse dagen, niet te moeilijk vooral veel geduld!
Ingrediënten
- 1 kg runderstoofvlees riblappen
- 2 grote uien
- 1 winterpeen
- 1 paprika
- 250 gram champignons
- 1 teen knoflook
- 1 fles karmeliet
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel peperbolletjes
- 2 kruidnagels
- 2 takken tijm
- 400 ml runderbouillon
- 2 eetlepels bloem
- Olie
- 1 eetlepel roomboter
- Peper
- Zout
Instructies
- Verwarm in een grote stoofpan de olie en boter. Als de boter gesmolten is kun je de stooflappen aan beide kanten bakken.
- Pel in de tussentijd de ui en snijd deze in grove stukken. Was de winterwortel of schilhem met een dunschiller. Was de paprika en verwijder de zaadjes. Je snijdt de groentes grof zodat je ze nog wel herkent na het stoven.
- Pel de knoflook en snijd deze in dunne plakjes.
- Als de runderlappen goed gebakken zijn aan beide kanten haal ze dan uit de pan.
- Bak vervolgens de ui, paprika, winterwortel en knoflook in het bakvocht van de runderlappen aan gedurende 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de runderlappen weer toe aan de groentes en blus dit af met de karmeliet.
- Als het bier warm is voeg dan de (warme) runderbouillon toe.
- Bind de tijm en laurierbladeren samen en doe de kruidnagel en peperbolletjes in een thee-ei. Voeg dit toe aan de runderstooflappen en doe de deksel op de pan.
- Laat de runderstoof niet koken, maar zorg dat hij net tegen het kookpunt aan blijft.
- Maak de champignons schoon, snijd de grote een keer doormidden en voeg ze toe aan het stoofvlees.
- Laat de runderlappen minimaal 4 uur, maar 6 uur is nog beter langzaam stoven. Blijf ervoor zorgen dat het vocht niet kookt, dit moet ongeveer rond 90 à 95 graden blijven.
- Na 4 à 6 uur is het vlees zo zacht dat het als draadjesvlees uit elkaar valt. Haal dan de kruiden uit de pan, het thee-ei en de takjes tijm en laurierbladeren.
- Haal een half uur voor je gaat serveren 2 soeplepels vocht uit de pan en giet die in een kom. Voeg daar de bloem aan toe en blijf net zo lang roeren tot dit mengsel volledig klontvrij is. Giet dit mengsel weer terug in de pan en breng de saus met het vlees en de groentes tegen het kookpunt aan. Laat dit gedurende een half uur zachtjes mee stoven.
- Proef de saus en breng deze indien nodig op smaak met peper en zout.
Notities
Aardappelpuree is lekker om bij
runderstooflappen te serveren en natuurlijk een glas karmeliet
runderstooflappen te serveren en natuurlijk een glas karmeliet